Keukenhygiëne

Door : | 0 Reacties | On : 10 april, 2015 | Categorie : Overige info, Voeding & Gezondheid

Keuken hygiene

Volgens het Ministerie voor Volksgezondheid (VWS) en het Voedingscentrum komt voedselvergiftiging in Nederland betrekkelijk vaak voor. Keukenhygiëne zou eigenlijk altijd vanzelfsprekend moeten zijn, maar tijdens en na je zwangerschap en met kinderen in huis is hygiëne in de keuken extra belangrijk. Zwangere vrouwen en moeders in de kraamtijd, maar ook jonge baby’s hebben een lagere weerstand en zijn extra vatbaar. Als er vervolgens ook nog andere kinderen in huis zijn die met de nodige bacteriën in aanraking komen op de kinderopvang en op school, dan is wat extra aandacht voor hygiëne geen overbodige luxe om het risico op ziekmakende bacteriën en virussen te beperken.

 

Keukendoeken

 • Gebruik elke dag een schone keukenhanddoek, theedoek en vaatdoekjes. Wist je dat in huis naast het toilet het vaatdoekje de meeste bacteriën bevat? Na een dag zitten op het vaatdoekje tussen de één en tien miljard bacteriën. Gebruik een vaatdoek alleen voor het aanrecht en de tafel. Maak hier niet de vloer mee schoon als je geknoeid hebt. Gebruik hiervoor bij voorkeur keukenrol of desnoods een 2e vaatdoekje wat dus alleen voor deze oppervlakken gebruikt wordt. Spoel het doekje na gebruik goed uit, wring het uit en hang het te drogen.
 • Je kunt in de keuken bij de handdoeken ook een stapeltje washandjes bewaren om kindersnoetjes gedurende de dag mee te poetsen. Vanzelfsprekend iedere dag een schoon washandje of zelfs meerdere washandjes per dag gebruiken en enkel voor het kindersnoetje gebruiken.Reinigingsdoekjes dispenser
 • Was het keukenlinnen altijd op 60 graden.
 • Je kunt ook keukenrol gebruiken wat veel hygiënischer is omdat je het na gebruik weggooit.
 • Vochtige schoonmaakdoekjes uit een pakje zijn trouwens ook ideaal voor het afnemen van het aanrecht en het fornuis en hiermee kun je ook vlekken op de vloer schoonmaken.

 

Tip: Gebruik in de keuken een plastic billendoekjes box om vochtige schoonmaakdoekjes in te bewaren. Erg handig in het gebruik!

Bij de Lidl is er zo nu en dan een actie dat je zo’n dispenserbox gratis krijgt bij aankoop van 4 pakken billendoekjes of reinigingsdoekjes.

 

Vaatwasser en afwassen

 • Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Een afwasborstel is hygiënischer.vaatwasser rekje
 • Leg eens per week de afwasborstel in de vaatwasser. De temperatuur van de vaatwasser wordt vele malen hoger dan het afwaswater in de wasbak. Wel zo fris om je vaat te wassen met een schone afwasborstel.
 • Spenen van de fles en fopspenen kunnen gerust in de vaatwasser. Wist je dat hier ook speciale vaatwassermandjes voor bestaan? Deze zorgen ervoor dat de spenen rechtop blijven staan en niet door de rekken vallen.
 • Bij jonge baby’s is het verstandig om de spenen eens per week te steriliseren, bijvoorbeeld in een magnetronsterilisator. Ook als de kindjes wat ouder zijn is het handig om dit eens per maand te doen. Je zult zelfs zien dat het materiaal van de speen hier zichtbaar van opknapt en ook langer meegaat. Magnetronsterilisator
 • Spoel erg vieze borden en kommen eerst onder de kraan af voordat je deze in de vaatwasser plaatst. Een overdaad aan saus en vetten in de machine komt met name het resultaat van spenen en plastic (bordjes, kommetjes, flessen, kinderbestek) niet ten goede. Vaak laat dit op deze voorwerpen een glibberige maar soms ook gekleurde aanslag achter.
 • Levensduur en functionaliteit van je vaatwasser verlengen? Hiervoor zijn vaatwasmachine reinigers verkrijgbaar. Dit zijn kleine plastic flesjes welke je in het bestekmandje plaatst waarmee je de vaatwasser (leeg zonder vaat) een keer een programma laat draaien. Alle kalk- en vuilresten worden hiermee uit de machine verwijdert maar ook uit de afvoerleidingen natuurlijk. Deze flesjes zijn voordelig verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Lidl en Action en het is een kleine moeite en makkelijk te onthouden om dit aan het begin van ieder kwartaal even een keer te doen. Overigens ook verkrijgbaar voor de wasmachine 🙂

 

Vocht is een kweekbodem voor bacteriën. Droog plastic bordjes en bakjes altijd goed af voordat je deze terug in de kast plaatst, ook als deze uit de vaatwasser komen. Het water wat in de kast tussen de bakjes blijft staan zal bederven met bacteriegroei tot gevolg.

 

Keuken schoon houden

 • Gebruik een zeeppompje met vloeibare zeep en was regelmatig je handen, zeker voordat je eten gaat bereiden en nadat je etenswaren aangeraakt hebt. De ziektekiemen die op de handen achterblijven na het aanraken van rauw vlees, gevogelte, vis en eieren kunnen gemakkelijk overgedragen worden naar andere levensmiddelen of oppervlakken.
 • Voorkom kruisbesmetting. Zorg dat bereid voedsel niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groenten. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.
 • Desinfecteren zou deel uit moeten maken van de dagelijkse routine. Reinig daarom dagelijks de werkvlakken in de keuken, kranen, gootsteen en afvoerputjes, handvatten van keukenkastjes en koelkast, deurklinken, vuilnisbak en vloer.

 

 

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben geen robot *