Hapjes opbouwen eerste jaar

Door : | 0 Reacties | On : 18 oktober, 2013 | Categorie : Baby 0-1 jaar, Voeding & Gezondheid

Tijdens het eerste jaar van je baby is het een hele belevenis om je kleintje alle verschillende manieren en soorten van eten te laten ontdekken. Ieder kindje is anders en heeft andere behoeften. Onderstaand overzicht is puur een indicatie. Als moeder zul je vaak zelf instinctief weten wat het beste voor je kindje is en in welke hoeveelheid. Bij twijfel of problemen is altijd aan te raden contact te zoeken met het consultatiebureau voor professioneel advies.

 

In principe heeft een kindje de eerste 6 maanden geen bijvoeding nodig en krijgt voldoende voedingsstoffen binnen uit borstvoeding of zuigelingenmelk. Het kindje kan zelf goed aangeven wanneer het toe is aan vastere voeding. Het zal dan met interesse nakijken hoe jij drinken of eten naar je mond brengt. Ook zal je kindje op de knuistjes sabbelen en smakkende geluiden maken. Wanneer er geen verhoogd risico is op allergieën kan er in dit geval al met 4 of 5 maanden met wat fruit of groente worden begonnen. Begin in ieder geval niet met vaste hapjes voordat je kindje 4 maanden oud is. Vóór deze leeftijd zijn de darmpjes nog niet voldoende ontwikkeld.
4 maanden:

 • Zuivel: Rond deze tijd kan de ochtend- en avondfles vervangen worden door een ‘papfles’ door rijstebloem aan de melk toe te voegen. Door het drinken van pap kan de baby wennen aan dikkere vloeistoffen. Pap kan ook uit een schaaltje gegeven worden.
 • Groente: Vanaf 4 maanden mogen kindjes proberen met eerste hapjes vaste voeding. Handig is om eerst met groenten te beginnen om aan de smaken te wennen zoals gepureerde wortel of sperziebonen.
 • Fruit: Een volgende stap is om naast de groentehapjes ook fruithapjes aan te bieden. Wanneer meteen met de zoetere hapjes begonnen wordt, vinden sommige kindjes de groenten niet zo lekker. Begin eerst met één fruitsoort per keer. Na een tijdje kun je fruit mengen zoals appel-peer, peer-banaan, etc.

 

5 maanden:

Vanaf 5 maanden mag een kindje gepureerde ‘warme avondhapjes’ proberen als avondeten; de groente wordt nu aangevuld en gecombineerd met gepureerde aardappel of rijst.

 

6 maanden:

 • Zuivel: Rond deze tijd kan de rijstebloem in de pap(fles) vervangen worden door fijne granen.
 • Groente: de gepureerde warme avondhapjes worden aangevuld met gepureerde vlees, kip of vis.

 

8 maanden:

 • Zuivel: Rond deze tijd kunnen de fijne granen in de pap(fles) vervangen worden door licht volkoren.
 • Groente: Vanaf 8 maanden eten kindjes 3 maaltijden per dag en hebben de ‘warme hapjes’ een grovere structuur zodat het kindje kan oefenen met kauwen en het gevoel van verschillende texturen in de mond.
 • Fruit: laat je kindje gerust eens zelf stukjes fruit proberen te eten zoals plakjes banaan. Dit is goed voor de motoriek en coördinatie van handjes en mond.

 

Dagschema bij 6-9 maanden: 4 maaltijden 

Vanaf 8 maanden eten kindjes 3 maaltijden per dag met 2 tussendoortjes en een afsluiting voor naar bed. Dit kan er als volgt uitzien:

 1. Ontbijt: pap (afhankelijk van de leeftijd met rijstebloem of ontbijtgranen)
 2. Tussendoortje: fruit(hapje)
 3. Lunch: boterham met borstvoeding/opvolgmelk
 4. Tussendoortje: broodkorstje, rijstwafeltje of babykoekje
 5. Avondeten: warm hapje, eventueel yoghurt toetje
 6. Slapen gaan: pap(fles) of borstvoeding/opvolgmelk

 

Dagschema 9-12 maanden: 3 maaltijden

Vanaf 9 maanden eten kindjes 3 maaltijden per dag met 2 tussendoortjes. Dit kan er als volgt uitzien:

 1. Ontbijt: boterham of pap (van opvolgmelk)
 2. Tussendoortje: fruit(hapje)
 3. Lunch: boterham met borstvoeding/opvolgmelk
 4. Tussendoortje: broodkorstje, rijstwafeltje of babykoekje
 5. Avondeten: warm hapje, eventueel yoghurt toetje

 

De opvolgmelk wordt gedurende het eerste jaar steeds meer afgebouwd. Als indicatie; bij 9 maanden +/- 500ml per dag, bij 12 maanden +/- 300ml per dag. Geef een kindje naast babymelk of borstvoeding tussendoor voldoende te drinken, zeker 150ml per dag. Gewoon water of af en toe een beetje Roosvicee.

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben geen robot *