Avondeten met peuters

Door : | 0 Reacties | On : 24 maart, 2014 | Categorie : Dreumes en Peuters, Opvoeden

Toddler dislikes dinner time

Peuters, kleuters en avondeten… voor vele ouders een horror-combinatie en nog niet zo eenvoudig! Avondeten wordt geassocieerd met het tot rust komen van een drukke dag, lekker met het gezin bij elkaar komen, genieten van een heerlijke maaltijd en kletsen en luisteren naar elkaars bezigheden. Zodra er peuters en kleuters aan tafel aanschuiven valt deze verwachting vaak volledig in het niet. De volgende tips zijn het proberen waard om het avondeten gezellig te houden, ook met peutertjes aan tafel šŸ™‚

 

1. Niet willen eten? Haal het bord weg

Het is erg verleidelijk om je kleuter met tekenfilms of snoep en koek om te kopen om toch nog een paar hapjes te eten. Je kan aan tafel een hele strijd gaan voeren maar probeer eens om gewoon het bord weg te pakken en het later nog eens aan te bieden zodra de kleuter aangeeft honger te hebben. Hierdoor blijft het toch gezellig aan tafel waardoor het kind de avondmaaltijd kan associƫren met iets wat prettig is en niet steeds met stress en een boze papa en mama gepaard gaat.
Er spelen natuurlijk dilemma’s mee, bijvoorbeeld: “Dadelijk denkt mijn kind dat het niet met ons mee hoeft te eten.”, of “Straks heeft mijn kind te weinig gegeten en wordt het ‘s nachts wakker van de honger met gebroken nachten als gevolg”. Dit kan gebeuren, maar hoeft niet. Twijfel je hieraan? Schat in of je kind mogelijk echt te weinig heeft gegeten en geef uitzonderlijk voor het slapen gaan een beker of flesje peutermelk voor een vullend gevoel ‘s nachts. Maar let op, bij uitzondering, want we gaan er even vanuit dat het hier om een fase gaat. Het doel is namelijk dat je kind het leuk gaat vinden om aan tafel mee te eten en het kan even een paar dagen duren voordat het dit in de gaten heeft. Even volhouden dus. En gaat het kind later op de avond op zoek naar een snoepje of snack? Haal het bord eten dan weer tevoorschijn. Zodra de honger groot genoeg is zal je kind toch wel gaan eten en uiteindelijk ook merken dat dat gezamenlijk aan tafel veel gezelliger is.

 

2. Je kind als keukenhulpje

Uit veiligheidsoogpunt krijgen kleine peuters vaak een ‘keuken-verbod’ zodra het tijd is om eten te koken. Heb je er al eens aan gedacht om je kleintje te laten helpen? Zo prikkel je ook de nieuwsgierigheid over hetgeen wat er straks op tafel geserveerd wordt. Je moet eventjes inschatten vanaf welke leeftijd het geschikt is om te helpen en waarmee. Je kan de kleine laten helpen met het tafeldekken en je kan ingrediĆ«nten voorbereiden aan de eetkamertafel (aardappels en groente schillen bijvoorbeeld) zodat ukkepuk kan meekijken. Op die manier krijgt je kleintje bewust mee dat papa of mama met het eten bezig is wat straks op het bordje verschijnt. Het bereiden zelf met de pannen op het vuur is wellicht veiliger zonder kindertjes in de keuken, maar de kleine is toch betrokken geweest bij de voorbereidingen.

 

3. Honger kweken

Het duurt nog zeker een uur tot etenstijd en de kleine zeurt al dat het honger heeft. Tja… verleidelijk om een glas drinken of nog een kleine snack te geven voor het eten. Hoe gezond het ook mag zijn, bied het toch maar niet aan. Het doel is toch om te stimuleren dat je kleine zo goed mogelijk het avondeten eet en dat hier aan tafel niet teveel over gemopperd hoeft te worden, kortom, je moet honger kweken. Er zit niets anders op dan je kleintje af te leiden. Laat iemand anders een spelletje met hem doen of betrek de kleine bij de voorbereidingen van het eten.

 

4. Complimentjes en motiveren

Aan tafel veel lachen en aanmoedigen werkt veel beter dan in de stress schieten. Okee, dit punt kan best vermoeiend zijn. Hoe vervelend en boos je kleine ook kan zijn met de armen over elkaar en lippen stijf op elkaar, probeer toch geduldig te blijven. Houd het gezellig, maak er een spelletje van en heb plezier. Geef complimentjes ‘hoe goed je het vindt dat hij weer een hapje op heeft’, geef applaus en het zal gaan werken. Kleintjes zijn zeer gevoelig voor complimentjes en aanprijzingen. Zolang de sfeer leuk en gezellig blijft zal de kleine best mee willen werken maar zodra je geĆÆrriteerd wordt zal je kind hier echt niet beter van gaan eten en zich extra dwars willen gedragen.

 

5. Routine

Wanneer peuters nog erg jong zijn of bijvoorbeeld in het geval van baby’s, dan wil het nog vaak voorkomen dat je kind nog op andere tijden eet dan de 3 maaltijden die wij als volwassenen eten. Misschien doet je kleintje nog wel een middagdutje, net zo rond etenstijd. Geen probleem, geef de kleine alvast eerder avondeten, leg hem in bed en heb zelf even de handen vrij om rustig te koken. Overigens, een oververmoeid kind is ook geen pretje aan tafel! Maak dus gebruik van het late middagdutje (al is het maar af en toe) zo lang dit nodig is. Wanneer de kleine rond etenstijd wakker is zet je hem gewoon aan tafel erbij. De kleine zal geen grote honger meer hebben, maar de ‘lekkere trek’ na het dutje zal hem wel nieuwsgierig maken om mee te eten en texturen en smaken te willen ontdekken. Laat hem zelf met krielaardappeltjes of sperzieboontjes ‘spelen’ of laat hem met een oefenlepeltje de motoriek oefenen om zelf iets naar binnen te lepelen.
Ook al krijgt je kind nog zo weinig binnen, het heeft al een goede maaltijd gehad en het gaat erom dat de routine bekend wordt om ‘s avonds met het gezin samen aan tafel te eten. Zodra het laatste dutje wegvalt en de kleine het tot etenstijd kan volhouden, zal je kind dadelijk niet beter weten dan rond etenstijd gezellig met het gezin mee te eten.

 

6. Bordje hoeft niet altijd leeg

Natuurlijk wil je graag dat je kleintje goed eet maar recent onderzoek van een Amerikaanse Universiteit heeft uitgewezen dat het niet verstandig is om aan te leren dat het bord persĆ© leeg moet. De conclusie van het onderzoek was dat het dwingen van het leegeten van het bord het interne hongergevoel kan verstoren. Het kind leert niet om te gaan met ‘verzadigingsprikkels’ waaraan het kind moet merken dat het genoeg heeft gegeten. Op latere leeftijd kan dit leiden tot eetstoornissen en overgewicht. Dus ja, blijf wel stimuleren om te proeven en probeer ook het bordje leeg te laten eten, maar forceer dit niet. Krijgt je kind het bord meestal niet op? Doe er wat minder eten op zodat het wel op gaat. Je kind zal tevens heel trots zijn dat het is gelukt!

 

7. Nieuwe smaken proberen

Probeer regelmatig nieuwe smaken uit om ook te ontdekken wat je kindje wel en niet lekker vindt. Houd er rekening mee dat je nieuwe smaken soms wel 10 tot 15 keer moet aanbieden voordat een kind het lekker vindt. Geef niet te snel op en maak bijvoorbeeld 2 soorten groeten klaar. Een nieuwe soort en eentje waarvan je weet dat je kind het lekker vindt: je kunt die nieuwe smaak introduceren maar toch met de vertrouwde groente ervoor zorgen dat je kind voldoende gegeten heeft.

 

8. Laat het los

Verloopt het avondeten totaal niet zoals gepland? Jammer dan, laat het maar los! Kindjes moeten nog veel leren en je moet maar zo denken; om op een nette manier aan het avondeten deel te nemen zal een kind ook het tegenovergestelde geprobeerd moeten hebben. Hoe weet een kind anders wat goed en fout is en netjes en onbeleefd? Ook voor het netjes gebruik van bestek zul je eerst heel wat aardappeltjes ‘mis’ moeten prikken.
Kortom, voer je kind maar laat het ook zelf met de handjes eten. Een kind moet voelen, proeven, proberen, ruiken. Eten naast het bord leggen en weer erop, dan weer het mondje in en… op de grond. Ja, ook de grond wordt vies. Nou en? Daar heb je een dweil voor en heb je tapijt? Je kunt dan zo’n bureaustoel-onderlegger aanschaffen voor onder de kinderstoel te leggen. Deze veeg je dan ook zo weer schoon.

Niet iedere avondmaaltijd zal ideaal verlopen. Laat het los en geniet van het samen eten aan tafel šŸ™‚

Smakelijk!

Toddler dislikes dinner time

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben geen robot *